DELOVNO UČNI PROJEKT

ALI SO SMETI RES SMETI?

V sklopu programa Socialne aktivacije smo se lotile projekta “Ne plastiki – ALI SO SMETI RES SMETI?” , ki se dotika vseh nas in naše prihodnosti. Cilj je, da ozavestimo prebivalce občine Jesenice, vseh starostnih skupin o pomenu varovanja okolja in da jim ponudimo nasvete in ideje, kako varovati okolje. Naša želja je da se glasno in odprto vsi pogovarjamo o tistem problemu, ki ne bo sam od sebe izginil.

Naša začetna točka so Jesenice, kjer živimo in menimo, da če delujemo lokalno, z našimi dejanji vplivamo tudi na globalno. Kot vidimo se na Jesenicah kopičijo smeti, kar v poletnih časih povzroča neprijetne vonjave. Zato smo se odločili, da ponudimo rešitve, kako zmanjšati oziroma izkoristiti odpadke na kreativen način. Na naši strani boste našli kratke YouTube videe z nasveti za ponovno uporabo starih tkanin, plastičnih vrečk, plastenk ter steklenic. V pripravi je tudi brošura s koristnimi nasveti o ravnanju z odpadki.

ALI STE VEDELI?

Slovenska gospodinjstva vsako leto proizvedejo več kot 600.000 ton odpadkov.

V Evropski uniji pa letno nastaneta dve milijardi ton odpadkov.

Škodljiv vpliv odpadne plastike na življenje živali postaja vedno bolj očiten. V plastične odpadke se zapletejo, se zadušijo, lahko jih zaužijejo in ker niso prebavljivi, živali ne občutijo lakote, saj imajo prebavni trakt poln plastike, zato lahko poginejo. Seveda pojedo tudi kemikalije, ki so v njej.