Flija – albanska tradicionalna jed

Sestavine in priprava:

Flija je tradicionalna albanska jed in je najbolje, če je pečena pod sačem, tudi jo lahko pečemo v pečici.

Sestavine:

1kg moke

sol in približno 1,7 litra vode – testo mora biti enako kot za palačinke

Nadev:

200 gramov masla

200 ml smetane za kuhanje.. mislim da bi bila najboljša domača smetana (kajmak)

Način priprave:

Pomembno je, da moko dobro zmešamo z vodo, da ne ostanejo grudice. Pečico sagrejemo na približno 200 stopinj in flij spečemo v zgornjem delu pečice. V večji pekač damo malo masla, da sagrejemo in testo z zajemalko rasporedimo po celotni ponvi, nato pa spečemo v pečici. Zdaj nadaljujemo z flijo, tako da ko vlijemo testo, jo kot cvet zalijemo iz zajemalke, jo vrnemo v pečico in ko se speče, spet naredimo cvet s testom, tako da zapolnimo te praznine na prejšnjem cvetu in premažemo pečeno zmes z maslom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega, kar bo trajalo nekaj časa. Na koncu pa flijo prelijemo s preostalim nadevom in še malo zapečemo.

Dober tek!

Bosanski lonec – tradicionalna bosanska jed

Sestavine:

  • 300 gramov govejega mesa
  • 1 večja čebula
  • 2 rdeči papriki
  • 2 rumeni papriki
  • 5 strokov česna
  • pol glave mladega zelja
  • 2 do 3 korenčka
  • pol kilograma krompirja
  • malo peteršilja
  • 3 jušne žlice olja
  • ščepec soli, malo popra, 1 jušna žlica vegete, 1 jušna žlica rdeče mlete paprike
  • 1 jušna kocka

Priprava:

Goveje meso narežemo na kocke in pražimo na olju 15min. Potem dodamo krompir, čebulo, česen, paprike, mlado zelje, korenje, peteršilj, ali pa zelenjavo po želji. To vse skupaj pražimo 15-20 min. in po tem dodamo vodo in vse kuhamo eno uro pa pol.

DOVI- tradicionalna zimbabvejska hrana

Sestavine:

• 2 žlici olivnega olja

• 2 čebuli

• 4 stroki česna

• 2 čilija

• 1 pločevinka paradižnikove paste

• 1 skodelica arašidovega masla

• 4 skodelice zelenjavne jušne osnove

• 6 skodelic špinače

• sol in poper po želji

Postopek:

V srednjem loncu segrejemo olje. Dodamo čebulo in začinimo s soljo in poprom, mešamo 5 minut nato dodamo česen in čili ter mešamo še 2 minuti.

Dodajamo 1 skodelico zelenjavne jušne osnove in arašidovo maslo. Mešamo, dokler ne postane gladko in dobro pomešano s tekočino. Potem dodamo 1 pločevinko paradižnikove paste in premešamo. Okusimo in začinimo s soljo in poprom, premešamo in pokrijemo. Kuhamo 10 minut. Dodamo špinačo in dušimo dodatnih 10 minut. Enolončnica se bo zgostila. Dobro premešamo, dokler špinača ne ovene.